Obiectiv:
Evaluarea modificărilor scheletice și dentoalveolare induse de aparatul de ghidare a erupției în dentiția mixtă timpurie.
Materiale și metode:
Radiografiile cefalometrice pre- și post-tratament a 115 copii tratați consecutiv, 62 de băieți și 53 de fete, au fost comparate cu cele obținute dintr-un grup de control de 104 copii, 52 de băieți și 52 de fete. Radiografiile pretratament au fost făcute în faza de dentiției mixtă timpurie (T1) și după erupția completă a tuturor incisivilor permanenți și a primilor molari (T2). Vârsta medie a copiilor din ambele grupuri a fost de 5,1 ani la T1 și 8,4 ani la T2.
Rezultate:
O diferență semnificativă între grupurile de la T2 a fost găsită în lungimea mandibulară, înălțimea etajului inferior al feței și diferențialul maxilo-mandibular. Creșterea lungimii mandibulare a fost de 11,1 mm în grupul de tratament și 7,2 mm în grupul de control. Nu s-au găsit diferențe în măsurătorile poziției sau dimensiunii maxilare. A existat o schimbare semnificativă către o relație de clasa I în grupul de tratament. Înclinarea labială și protruzia incisivilor mandibulari au fost evidente în grupul de tratament la T2. Nu a existat niciun efect asupra înclinației sau poziției incisivilor maxilari.
Concluzii:
Corecția ocluzală a fost realizată în principal prin modificări ale regiunii dentoalveolare a mandibulei. În plus, aparatul a îmbunătățit creșterea condiliană, rezultând o creștere semnificativă clinic a lungimii mandibulare.
Nu s-a observat niciun efect asupra poziției maxilare, dimensiunii maxilare, înclinației sau proeminenței incisivilor maxilari sau înălțimii feței.
Puteți downloada articolul complet în limba engleză AICI.
Aparatul de ghidare a erupției Occlus-o-Guide este disponibil în 13 dimensiuni și poate fi ales ușor cu ajutorul unei rigle flexibile.
VEZI PRODUSUL